Prisen på ejerlejligheder falder snart
De seneste mange år har det været en storartet forretning at være ejer af sit eget hus eller en lejlighed. Det har været opgangstider, og det har reflekteret sig i markedet, som bare er steget og steget. Den udvikling ser dog ud til at være vendt, da man efterhånden oplever mere udbud end efterspørgsel på ejendomsmarkedet.
En række spritnye udbudstal fra Boligsiden.dk fortæller nemlig, at antallet af ejerlejligheder er skudt i vejret med hele 18 procent mere end det seneste år. Hvilket i realiteten betyder, at udbuddet er på samme høje niveau, som vi senest oplevede i marts 2012.
Flere end 8000 lejligheder venter på en køber
Udbudstallene fra Boligsiden.dk kom med en interessant afsløring. Nemlig at intet mindre end 8250 ejerlejligheder forsat er til salg. Det skyldes, at der slet ikke bliver solgt lige så mange ejerlejligheder, som der gjorde tidligere. Det bekræfter Birgit Daetz, som udover at være boligøkonom også arbejder som kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Få informationer om valg af boliglån her
”Den væsentligste årsag til, at udbuddet stiger, er, at antallet af salg falder markant. I de første syv måneder af 2018 ligger salget 10 procent under den samme periode sidste år. Samtidig er der kommet flere ejerlejligheder til salg end i samme periode sidste år, og derfor må udbuddet nødvendigvis stige,” slår Birgit Daetz fast.
Hovedstaden trækker resten af landet op
Hele den samlede stigning, som udbudstallene fortæller os om, er fordelt over hele Danmark. Dog er det især ejendomsmarkedet i København, som trækker det samlede danske udbud op. Det betyder også, at når det går godt i hovedstaden, så kan det mærkes i resten af landet.
”Region Hovedstaden tegner sig for mere end halvdelen af ejerlejlighedsmarkedet i Danmark, og udviklingen i udbuddet her har en afsmittende effekt på resten af landet. Derfor ser vi også høje stigninger i udbuddet i især Region Midtjylland og Region Nordjylland, hvor Aarhus og Aalborg driver markedet, og også inden for de to største jyske byers kommunegrænser stiger udbuddet af ejerlejligheder,” udtaler boligøkonom Birgit Daetz.
I Københavns Kommune er det særligt Østerbro og Amager, som er med til at hive udbuddet op. Det ser man blandt andet ved, at Amagers udbud er steget med 35 procent og udbuddet på Østerbro er steget med 48 procent.
Udbudsstigningen kan tvinge priserne i knæ
Man undgår naturligvis ikke, at stigningen i udbuddet får en effekt på salgspriserne. Rent praktisk vil det betyde, at priserne på ejerlejligheder vil blive presset ned ad. Det kan derimod være et godt udgangspunkt for at købe, hvis man går med drømme om at blive lejlighedsejer.
På sigt kan den finte nemlig hjælpe dig med at sparre rigtig mange penge. Derudover betyder det i den forstand ikke noget, om du har i sinde at betale for lejligheden kontant, eller om du skal låne pengene nu. Se dagsaktuelle lånepriser på Moneybanker her
Derimod er det værd at overveje at slå koldt vand i blodet, hvis du overvejer at sælge en lejlighed, som du allerede ejer. Som nævnt så presser udbuddet salgspriserne ned ad hvilket ofte resulterer i, at køberne får, sælger til at give et større afslag på lejligheden, end man lige havde budgetteret med.